Skötbord

En sak som många funderar på innan de ska köpa ett väggskötbord är hur länge man egentligen kommer att använda detta. Att ha lite koll på detta kan trots allt göra det lättare att avgöra om man ens behöver köpa ett skötbord, men även vilket skötbord man bör välja och hur mycket det är vettigt att betala för detta.

 

Det som dock gör denna fråga lite svår att svara på är att detta, som en hel del annat när det gäller skötsel av barn och personliga vanor, är en smaksak i viss mån. Alla använder därför inte skötbordet lika länge, men ofta är det så att man låter det stå kvar tills det finns en anledning att inte göra det. Anledningen kan t.ex. vara att man flyttar, möblerar om där hemma, har en vän som skulle vilja ha skötbordet och så vidare.

 

Rent generellt kan man dock säga att i ca. 1 års till ett och ett halvt års ålder brukar de flesta barn vara så pass stora att det inte nödvändigtvis längre är bekvämt att byta om på barnet och sköta om honom eller henne på de flesta skötbord. Fram till dess brukar de flesta dock kunna göra detta utan problem. Efter denna ålder kan dock storleken på barnet göra detta lite svårare, men det finns även de som fortsätter med blöjbyten och liknande på skötbordet även efter denna ålder för att de inte ser detta som särskilt problematiskt.

Mest naturligt är det dock förstås att göra sig av med skötbordet och sluta använda det när barnet inte längre bär blöja. Fram till att detta sker kan man därför som allra längst förvänta sig att använda skötbordet. Har man dock varit smart nog att skaffa ett skötbord som kan göras om till byrå eller liknande kan man dock givetvis fortsätta använda det, fast då i en annan kapacitet.

 

Med andra ord för det sig för de allra flesta föräldrar om en period mellan 1 år till 2.5 år då man använder skötbordet, även om vissa avvikelser kan förekomma.